image

Ενα ομορφο χαμογελο ειναι μονο ενα απο τα πολλα πλεονεκτηματα της ορθοδοντικης θεραπειας

Ο ι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι τα δόντια που είναι όμορφα διατεταγμένα, τα ίσια δόντια φαίνονται πολύ όμορφα και φτιάχνουν ένα χαμόγελο που σας δίνει την αυτοπεποίθηση να φαίνεστε και αισθάνεστε καλά. Αν τα δόντια σας είναι στραβά, η ορθοδοντική θεραπεία ίσως είναι αυτό που χρειάζεστε για να αποκτήσετε ένα χαμόγελο που θα σας δώσει αυτοπεποίθηση. Πέρα από την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης σας και από το γεγονός ότι σας βοηθάει να αισθάνεστε οι ίδιοι καλύτεροι για τον εαυτό σας, μια σωστή σύγκλειση των δοντιών συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της στοματικής σας υγείας που μπορεί να επηρεάσει συνολικά την υγεία και την ευεξία σας.

Είναι γεγονός ότι τα στραβά δόντια, πέρα από το γεγονός ότι δημιουργούν έλλειψη αυτοπεποίθησης, καθαρίζονται δυσκολότερα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τερηδόνα και περιοδοντικές νόσους. Οι άνθρωποι αυτοί μερικές φορές δυσκολεύονται να μασήσουν κάποια είδη υγιεινών τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν πεπτικές διαταραχές ή να ωθούνται στην αποφυγή τους. Άλλοι άνθρωποι ίσως αισθάνονται ενοχλήσεις στις αρθρώσεις των γνάθων από τη μη ορθή διευθέτηση των δοντιών και των ούλων. Αν τα δόντια σας βρίσκονται σε πρόταξη ίσως κινδυνεύουν περισσότερο να ραγίσουν ή να σπάσουν. Ένα λάθος δάγκωμα μπορεί ακόμη να δημιουργήσει ανώμαλη ή ταχύτερη αποτριβή των δοντιών.

Η ορθοδοντική θεραπεία γίνεται με τη χρήση κινητών ή/και ακίνητων ορθοδοντικών μηχανισμών που σε γενικές γραμμές, αναλόγως τη φύση του ορθοδοντικού προβλήματος, περιλαμβάνουν: σιδεράκια, μασελάκια, εξωστοματικούς μηχανισμούς και νάρθηκες.

     Ποια στάδια περιλαμβάνει η ορθοδοντική θεραπεία;

Φάση της αξιολόγησης:

● Λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού
● Διάγνωση των ορθοδοντικών προβλημάτων με την κλινική εξέταση
● Δημιουργία γύψινων εκμαγείων μελέτης των δοντιών σας
● Λήψη φωτογραφιών του προσώπου και των δοντιών
● Λήψη ακτινογραφιών του στόματος και της κεφαλής

Φάση της θεραπείας:

● Τοποθέτηση των ακίνητων ορθοδοντικών μηχανημάτων στα δόντια ή χρησιμοποίηση άλλων ορθοδοντικών μεθόδων (οτιδήποτε τοποθετείται στο στόμα, όπως τα σιδεράκια ή τα εξωστοματικά) ώστε σταδιακά να επανατοποθετηθούν τα δόντια, οι γνάθοι και οι μύες της μάσησης
● Ρύθμιση των συρμάτων για την εφαρμογή νέας πίεσης στα δόντια (συνήθως κάθε δυο έως έξι εβδομάδες)
● Η χρήση εξωστοματικών στην κεφαλή ή το λαιμό (ή ταινιών) και άλλων ορθοδοντικών κατασκευών όπως έχει οριστεί από τον ορθοδοντικό σας.

Φάση της παρακολούθησης:

● Σε πολλές περιπτώσεις, γίνεται τοποθέτηση ενός συγκρατητικού μηχανήματος που θα διατηρεί τα δόντια στη νέα τους θέση και θα επιτρέπει στους μυς να σταθεροποιηθούν.
● Διατήρηση της παρακολούθησης από τον ορθοδοντικό.

Ο χρόνος της θεραπείας καθορίζεται από έναν αριθμό παραγόντων: τη βαρύτητα της διαταραχής της σύγκλισης, τη συνολική υγεία των δοντιών σας, των ούλων και του στηρικτικού οστού, την ηλικία σας και το πόσο πιστά ακολουθείτε τις οδηγίες. Γενικά, ο χρόνος θεραπείας ποικίλλει από ένα έως τρία χρόνια.

Ορθοδοντική με σιδεράκια

Τα σιδεράκια είναι ένα σύστημα δακτυλίων που συγκολλιούνται στα δόντια σας και συγκρατούν σύρματα που τα συνδέουν μεταξύ τους. Τα σύρματα που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι κατασκευασμένα από κράμα νικελίου τιτανίου, είναι γενικά λεπτότερα και ανθεκτικότερα από αυτά που χρησιμοποιούνταν παλιότερα, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου της θεραπείας και γενικά τη βελτίωση της άνεσης του ασθενούς. Με την πάροδο του χρόνου, η σταθερή, μικρής έντασης δύναμη που εφαρμόζεται πάνω στα δόντια, βοηθά να τα μετακινήσουμε στη σωστή τους θέση.

Ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια με διαφανείς νάρθηκες

Το σύστημα με νάρθηκες (aligners) είναι αρκετά αποτελεσματικό σε πολλές περιπτώσεις που χρήζουν ορθοδοντικής θεραπείας. Διαφανείς, λεπτοί, αόρατοι νάρθηκες για τα πάνω και κάτω δόντια θέτουν νέα δεδομένα στην ορθοδοντική. Πρόκειται για υπολογιστικά καθοδηγούμενη ορθοδοντική θεραπεία. Παρασκευάζονται σε εξειδικευμένο εργαστήριο, ειδικά για τα δικά σας δόντια και σταδιακά ισιώνουν τα δόντια σας. Ο εξειδικευμένος οδοντίατρος - ορθοδοντικός, σύμφωνα με τις γνώσεις και την εμπειρία του στην συγκεκριμένη μέθοδο (ορθοδοντική θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες) θα σας προτείνει την ιδανικότερη θεραπεία

    
Πλεονεκτήματα

● Η μέθοδος αυτή είναι κατάλληλη για ενήλικες, ιδιαίτερα για εκείνους που δεν θέλουν να φορέσουν σιδεράκια
● Δίνει την δυνατότητα να χαμογελάτε άφοβα


● Είναι απολύτως ανώδυνη διαδικασία


● Οι νάρθηκες κατασκευάζονται από υποαλλεργικό υλικό, είναι ευλύγιστοι και 
έχουν την δυνατότητα να αφαιρούνται από το στόμα από τον ίδιο τον ασθενή 


● Επιτρέπουν το εύκολο βούρτσισμα των δοντιών και των ούλων, με αποτέλεσμα την αποτελεσματική διατήρηση της στοματικής υγιεινής


● Είναι κατάλληλη θεραπεία για εγκύους

Εν κατακλείδι, η ορθοδοντική θεραπεία αποτελεί μια εξαιρετική επένδυση στον εαυτό σας. Η προσπάθεια που θα καταβάλετε σε συνεργασία με τον ορθοδοντικό σας να ακολουθήσετε τις οδηγίες του για την φροντίδα των ορθοδοντικών μηχανημάτων και των δοντιών σας θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τα αποτελέσματα που μετά θα εκτιμάτε για πολλά πολλά χρόνια.

<